Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Αθλητικές Κακώσεις σε περιστασιακούς αθλητές
Αθλητικές Κακώσεις σε περιστασιακούς αθλητές:
“Weekend Warriors” (κάτι έχει αλλάξει…)
Τα τελευταία χρόνια αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που εξασκούνται σε κάποιο άθλημα, το οποίο μάλιστα συχνά είναι πολύ απαιτητικό και καταπονεί εξαιρετικά το μυοσκελετικό σύστημα. Επιπρόσθετα, η ηλικία των ατόμων που επιθυμούν να αθληθούν έχει μεταβληθεί σε σχέση με το παρελθόν, κι έτσι ασχολούνται ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα.
Τα παραπάνω είναι βεβαίως πολύ καλά, καθώς η άθληση επιδρά θετικά στη διατήρηση της υγείας (της σωματικής αλλά και της ψυχικής) και δημιουργούν ένα γενικότερο αίσθημα ευεξίας. Από την άλλη όμως, ενώ η ζωή που κάνουν τα άτομα αυτά καθημερινά είναι κυρίως καθιστική, έχουν την απαίτηση το σώμα τους να ανταπεξέρχεται σε έντονους ρυθμούς περιστασιακής άθλησης. Αυτό τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους σε κακώσεις, που οφείλονται αφενός μεν σε λάθη τεχνικής και κακή προθέρμανση, αφετέρου δε σε κακή φυσική κατάσταση, προσδίδοντάς τους το χαρακτηρισμό «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου- weekend warriors».
Επιπλέον, αυτή καθαυτή η ποιότητα των ιστών τους έχει μεταβληθεί, και αυτό αφορά τόσο τα οστά, όσο και τα μαλακά μόρια (μυς, τένοντες, σύνδεσμοι κλπ.), με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διάφορες καταστάσεις όπως οστεοπόρωση, εκφυλιστικές νόσοι, θλάσεις και ρήξεις, τενοντίτιδες κ.ά., που περιπλέκουν περαιτέρω την αποκατάστασή τους.
Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε κακώσεις και γενικά προβλήματα από το μυοσκελετικό σύστημα σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν μια φυσιολογική έκπτωση της αντοχής τους στις κακώσεις. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη θεραπείας αυτών των ασθενών που συχνά θέλουν να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας που τους οδήγησε στον τραυματισμό. Να σημειωθεί εδώ ότι και οι επαγγελματίες αθλητές νεότερης ηλικίας, έχουν επίσης τραυματισμούς, οι οποίοι όμως συνήθως παρέρχονται ευκολότερα.
Γενικά λοιπόν, η ενασχόληση με αθλήματα που εμπεριέχουν επαφή με αντίπαλο (contact sports) όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αλλά και ο μαραθώνιος δρόμος, το τέννις κ.ά., μπορούν, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, να οδηγήσουν σε κακώσεις. Αυτές μπορεί να είναι είτε οξείες (ρήξη χιαστού ή/& μηνίσκου, ρήξη Αχιλλείου τένοντα, κατάγματα, θλάσεις, διαστρέμματα κλπ.), ή πιο χρόνιες (πχ. τενοντίτιδες ώμου, επικονδυλίτιδα αγκώνα, κατάγματα κοπώσεως κ.ά.).
Πρώτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των ασθενών αυτών είναι η άμεση και ταχεία αποκατάστασή τους, με βάση τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική, ανάλογα την κάκωση και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως λαμβάνονται υπόψη οι όποιες ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή ξεχωριστά και γίνεται εκτενής συζήτηση προκειμένου να αποφασιστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία.