Fast-Track αρθροπλαστική ισχίου
Η Fast- Track αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί μια από τις μεγάλες κατακτήσεις της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, που αναφέρεται ότι είναι περισσότερος κι από αυτόν ενός καρδιακού bypass. Χρησιμοποιείται μάλιστα ο όρος “forgotten hip”, για να δηλώσει ακριβώς το ότι οι ασθενείς “ξεχνούν” ότι έχουν χειρουργήσει το ισχίο τους!
Γιατί Fast-Track ολική αρθροπλαστική ισχίου;
Η ολική αρθροπλαστική ισχίου αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων στις οποίες έχει καταστραφεί ο χόνδρος της άρθρωσης του ισχίου, συχνότερα λόγω αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδας), αλλά εφαρμόζεται επίσης και σε ορισμένους τύπους καταγμάτων του ισχίου. Με την επέμβαση αυτή αντικαθίσταται η φθαρμένη άρθρωση από τεχνητή πρόθεση, όπως φαίνεται στις ακόλουθες εικόνες. Εκατομμύρια ασθενείς έχουν ωφεληθεί από την επέμβαση αυτή που πλέον γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο με την τεχνική να είναι λίγο ως πολύ τυποποιημένη, τουλάχιστον όσον αφορά τη φιλοσοφία της επέμβασης. Βεβαίως, συνεχώς αναπτύσσονται νέα υλικά και χειρουργικές τεχνικές προσπέλασης, αλλά το ζητούμενο παραμένει ένα: η αφαίρεση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών και η αντικατάστασή τους με τεχνητά υλικά μοντέρνας τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας, τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν στη σωστή θέση και να είναι σταθερά για μακρό χρονικό διάστημα που να προσεγγίζει ή να ξεπερνάει τα 25 έτη. Στην προσπάθεια αυτή προτείνονται συνεχώς νέοι τρόποι χειρουργικής προσπέλασης (AMIS, ASI, ALMIS, ρομποτική, Superpath®) και πλέον σύγχρονα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast-Track arthroplasty), που σκοπό έχουν να μειώσουν τις πιθανότητες αποτυχίας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπλοκές.
Τα σύγχρονα πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast-Track arthroplasty)
Ανεξάρτητα όμως από την προσπέλαση, αυτό που έχει αλλάξει τα δεδομένα στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι η εφαρμογή πρωτοκόλλων ταχείας ανάρρωσης (Fast-Track). Πρόκειται για μία σύγχρονη ιατρική μέθοδο που έχει το πλεονέκτημα ελαχιστοποίησης της παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο, καθώς έχει δειχθεί ότι η συντομότερη παραμονή του, πέραν της προφανούς μείωσης του κόστους νοσηλείας, επιδρά ευεργετικά δίνοντάς του κίνητρο για ταχεία ανάρρωση και πιστή εφαρμογή των μετεγχειρητικών οδηγιών, ενώ επιτρέπει επίσης την ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες. Με τα πρωτόκολλα αυτά μειώνονται οι απώλειες αίματος και κατά συνέπεια οι μεταγγίσεις, ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος και ο ασθενής ενθαρρύνεται να βαδίσει από τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο του. Ο Δρ. Γεώργιος Κασιμάτης ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκε στην Ελλάδα (2004) με τη διαχείριση του αίματος στις ολικές αρθροπλαστικές, με σχετική δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό (American Journal of Surgery: Blood saving protocol in elective total knee arthroplasty), με πάνω από 40 ετεροαναφορές (citations) στη βιβλιογραφία- και επομένως η εμπειρία με τα πρωτόκολλα αυτά είναι μεγάλη.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι η τροποποίηση των τεχνικών προσπέλασης της άρθρωσης του ισχίου βοηθά στην ταχύτερη και ασφαλέστερη κινητοποίηση των ασθενών και την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα μας πολύ πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζει την τεχνική Superpath® για την ολική αρθροπλαστική του ισχίου, η οποία αποτελεί μια μέθοδο όπου δεν τέμνονται οι μύες όπως συμβαίνει στις άλλες μεθόδους, με τελικό όφελος τον ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, την αποφυγή μετάγγισης και την άμεση χρήση του σκέλους, ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Αποτελεί κι αυτή μέρος των πρωτοκόλλων ταχείας ανάρρωσης (Fast-Track Arthroplasty) και ο στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της παραμονής στο Νοσοκομείο και η γρήγορη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η κατάσταση του εκάστοτε ασθενούς.
Σχετικά με τις αναθεωρήσεις των αρθροπλαστικών
Οι επανεπεμβάσεις που γίνονται όταν υπάρχει ήδη αρθροπλαστική ισχίου, ονομάζονται αναθεωρήσεις (revisions) των αρθροπλαστικών και αποτελούν πολύ βαριές επεμβάσεις με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Στο παρελθόν οι ασθενείς αυτοί χρειαζόταν να παραμείνουν στο κρεβάτι για αρκετές ημέρες και κινητοποιούνταν με μεγάλες προφυλάξεις, γιατί η σταθεροποίηση των υλικών ήταν προβληματική. Σήμερα, με την εφαρμογή κατάλληλων τεχνικών σταθεροποίησης, μπορούν υπό προϋποθέσεις και οι ασθενείς αυτοί να ενταχθούν σε πρωτόκολλο Fast-Track και να βαδίσουν από τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες.
Δείτε ενδεικτικά την εφαρμογή της τεχνικής Wagner σε μια ασθενή με κάταγμα γύρω από την πρόθεση της αρθροπλαστικής ισχίου, το οποίο υπέστη μετά από πτώση. Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με αναθεώρηση (revision) της αρθροπλαστικής με τεχνική Wagner και πρωτόκολλο ταχείας ανάρρωσης Fast-Track. Η ασθενής μπόρεσε να κινητοποιηθεί πολύ γρήγορα, να βαδίσει και να έχει μια ταχεία ανάρρωση μετά από αυτό το σοβαρό κάταγμα που είχε υποστεί. Ήδη στις 6 εβδομάδες μετεγχειρητικά, οι ακτινογραφίες δείχνουν οστική αναγέννηση γύρω από την πρόθεση και εξαιρετική σταθερότητα.
Ακολουθεί το βίντεο από τη μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς που υποβλήθηκε σε αναθεώρηση (revision) αρθροπλαστικής ισχίου. Αν θέλετε να δείτε ολόκληρο το ιστορικό της εν λόγω ασθενούς πατήστε εδώ.