Αγκώνας: συνήθεις παθήσεις & κακώσεις

Για την αποφυγή προβλημάτων στον αγκώνα, πρωταρχικό ρόλο παίζει η πρώιμη κινητοποίηση – S. O' Driscoll

 

Η χειρουργική του αγκώνα απαιτεί πολύ καλή γνώση της ανατομίας, καθώς και της χρήσης μικροχειρουργικών τεχνικών, γιατί συχνά υπάρχει ανάγκη χειρισμού των νεύρων της περιοχής, με τρόπο ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Επίσης, ο αγκώνας παθαίνει πολύ εύκολα δυσκαμψία (αγκύλωση) όταν δεν κινείται, γι’ αυτό και χρειάζεται να επιτρέπεται η γρήγορη κινητοποίησή του.

 

Πόνος στην ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πλευρά του αγκώνα

Η συμπτωματολογία πόνου στην έξω πλευρά του αγκώνα αναφέρεται συχνά ως «αγκώνας του τενίστα» (ΈΞΩ επικονδυλίτιδα ή tennis elbow), σε αντιδιαστολή με τον πόνο στην έσω επιφάνεια που αναφέρεται ως «αγκώνας του παίκτη του γκολφ» (ΈΣΩ επικονδυλίτιδα ή golfer’s elbow). Πέραν του ότι νεότερες έρευνες κατέδειξαν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η έξω επικονδυλίτιδα δεν αφορά μόνο τους αθλητές, αλλά αντίθετα είναι μια πολύ συχνή παθολογία του αγκώνα. Οφείλεται σε ερεθισμό των εκτεινόντων τενόντων που ξεκινούν από τον έξω επικόνδυλο και ιδιαίτερα των εκτεινόντων των καρπό τενόντων (βραχύς και μακρός κερκιδικός εκτείνων τον καρπό).
Αν και συχνά αποκαλείται «τενοντίτιδα», θα πρέπει να διαχωριστούν δύο ομάδες πληθυσμών με αυτήν την οντότητα, οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους τόσο όσον αφορά το εκλυτικό αίτιο, όσο και ενδεχομένως την ιστολογική βάση της νόσου. Οι πρωτοποριακές εργασίες του Nirschl σε ασθενείς με έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, αφορούσαν κατά βάση αθλητές που εμφάνιζαν χρονίζον άλγος με προοδευτική επιδείνωση αυτού και αδυναμία χρήσης του αγκώνα, αρχικά σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά αργότερα και στις καθημερινές δραστηριότητες. Στους ασθενείς αυτούς διαπιστώθηκε «τενοντοπάθεια» (tendinosis), δηλαδή χρόνια βλάβη του τένοντα και αλλαγή της σύστασης αυτού, και όχι τενοντίτιδα (tendinitis), όπως συμβαίνει στην οξεία φλεγμονή αυτού. Αυτό αποδόθηκε -μεταξύ άλλων- στη λανθασμένη τεχνική και συνεστήθη ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο αποθεραπείας με φυσικοθεραπεία και ασκήσεις, το οποίο και εφαρμόζουμε και εμείς στους ασθενείς μας. Αντίθετα, ο ασθενής ο οποίος αιτιάται σχετικά πρόσφατο άλγος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, ιδίως μετά από έντονη χρήση του άνω άκρου και την άρση βάρους, όπως π.χ. μετά από τα ψώνια του σούπερμαρκετ ή την περιστασιακή φροντίδα του κήπου σε ένα σαββατοκύριακο(!), αυτός μπορεί να ωφεληθεί από μια έγχυση τοπικού αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, με σκοπό τη γρήγορη υποχώρηση της φλεγμονής και την αποφυγή δημιουργίας μεταφλεγμονώδους ιστού.
Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω υποστηρικτικά μέτρα περιορισμού της κίνησης του αγκώνα, όπως π.χ. η εφαρμογή ενός νάρθηκα. Ειδικά δε για την κατηγορία των αθλητών, μπορεί να χρειαστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο χειρουργικός καθαρισμός της περιοχής των εκτεινόντων μέσω ελάχιστης τομής. Πρόσφατα δε έχει προταθεί η χρήση διαφόρων παραγόντων (Platelet Rich Plasma- PRP), που θεωρούνται ότι βοηθούν στην επούλωση της έκφυσης των εκτεινόντων, με αβέβαιη όμως προς το παρόν αποτελεσματικότητα.

 

Πόνος στην ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ πλευρά του αγκώνα

Ο πόνος στην έσω επιφάνεια του αγκώνα μπορεί να οφείλεται σε ΈΣΩ επικονδυλίτιδα, ή σε ερεθισμό του ωλενίου νεύρου (ωλένια νευρίτιδα). Η αντιμετώπιση της ΈΣΩ επικονδυλίτιδας είναι παρόμοια με αυτή της ΈΞΩ επικονδυλίτιδας, δηλαδή τροποποίηση της δραστηριότητας ή/ και τοπική έγχυση αντιφλεγμονώδους φαρμάκου.

Η ωλένια νευρίτιδα αναφέρθηκε ήδη στην ενότητα που αφορά την εργονομία στη θέση εργασίας, ως μια πάθηση κατά την οποία υφίσταται βλάβη το ωλένιο νεύρο στην περιοχή του αγκώνα, κυρίως λόγω επαναλαμβανόμενης τριβής ή πρόσκρουσής του πάνω σε σκληρές επιφάνειες. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι λόγοι που προκαλούν ωλένια νευρίτιδα, πχ. το εξάρθρημα του αγκώνα, οι ινώδεις ταινίες και σύνδεσμοι που μπορούν να πιέσουν το νεύρο, τυχόν πρόσθετοι μύες ως ανατομικές παραλλαγές κλπ. Η πάθηση εκδηλώνεται κυρίως με πόνο ή/& μουδιάσματα στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα και του αντιβραχίου, που εκτείνονται μέχρι την παλαμιαία επιφάνεια του μικρού δακτύλου και του μισού παραμέσου.

Η γενική αρχή είναι ότι το ωλένιο νεύρο πιέζεται όταν ο ασθενής κάμπτει τον αγκώνα, επομένως η οδηγία στη συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αποφυγή πλήξεων στην περιοχή του αγκώνα και της κάμψης αυτού, καθώς και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Καμιά φορά μάλιστα εφαρμόζονται και νυχτερινοί νάρθηκες. Εάν όμως δε βελτιώνεται η συμπτωματολογία, ή έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζεται η επιδεξιότητα των λεπτών κινήσεων στα δάκτυλα, τότε μπορεί να χρειαστεί άμεση παρέμβαση για αποσυμπίεση του νεύρου.

olenia neuritidaΣτη διπλανή εικόνα περιγράφεται μια περίπτωση ωλένιας νευρίτιδας, σε νεαρό ασθενή που είχε υποστεί εξάρθρημα του αριστερού του αγκώνα προ τριετίας. Ο ασθενής ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα είχε αρχίσει να έχει πόνο και μουδιάσματα στο μικρό δάκτυλο, ιδιαίτερα μετά από έντονη καταπόνηση στην εργασία του (δουλειά γραφείου). Κατά τον έλεγχο με μαγνητική τομογραφία αναδείχθηκε η παρουσία πρόσθετου μυός που υπερκάλυπτε το ωλένιο νεύρο, κάτι που διαπιστώθηκε και στην επέμβαση.  Έγινε αποσυμπίεση του νεύρου στον αγκώνα και ύφεση της συμπτωματολογίας. Αξίζει να τονιστεί ότι παρόλο που υπήρχε η ανατομική παραλλαγή του επικουρικού μυός με την οποία είχε γεννηθεί ο ασθενής, το πρόβλημα  φάνηκε όταν ερεθίστηκε το νεύρο μετά από το εξάρθρημα του αγκώνα, αλλά και την επαναλαμβανόμενη κάκωση στην καθημερινή εργασία του.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την ωλένια νευρίτιδα και δείτε σχετικό βίντεο.

 

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ