Εργονομία της θέσης εργασίας – Σχετιζόμενες παθήσεις

Τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μια δραματική αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες του ανθρώπου, σε βαθμό που έχουν κάνει την εμφάνισή τους παθήσεις που παλαιότερα ήταν πιο σπάνιες ή απαντιόνταν  σε μεγαλύτερες ηλικίες. Καταρχάς, έχουν επινοηθεί νέοι ιατρικοί όροι για να περιγράψουν τις καταστάσεις αυτές, όπως «κάκωση από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση» (repetitive strain injury- RSI). Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα η ενασχόληση του ανθρώπου με την τεχνολογία και τις σχετικές ηλεκτρονικές συσκευές είναι συνεχής, και όχι περιστασιακή, ενώ έχει επίσης υιοθετηθεί μια πιο καθιστική στάση σε σχέση με το παρελθόν.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν άτομα τα οποία, ενώ η ζωή που κάνουν είναι κυρίως καθιστική, έχουν την απαίτηση το σώμα τους να ανταπεξέρχεται σε έντονους ρυθμούς περιστασιακής άθλησης. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε κακώσεις, προσδίδοντάς τους το χαρακτηρισμό «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» (Weekend Warriors- δείτε στο blog).

σταση σωματος computerusΗ προσήλωση για ώρες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει μια πληθώρα προβλημάτων στον ώμο και το άνω άκρο γενικότερα, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν απλά και μόνο με τροποποίηση της εργονομίας της θέσης εργασίας. Η κακή λοιπόν τοποθέτηση της οθόνης ή/ και ο κακός φωτισμός επιδρούν καθοριστικά στον τρόπο που ο χρήστης κινεί το κεφάλι του για να παρακολουθήσει την οθόνη. Έτσι, διαμορφώνεται ένα πρότυπο κάμψης στον αυχένα και τις ωμικές ζώνες, το οποίο επιτείνεται αν ο χρήστης κάθεται και σε καρέκλα χωρίς υποστήριξη της κατώτερης οσφύος, αυτό που θα μπορουσαμε να ονομασουμε “Homo Computerus”. Τα χαρακτηριστικά «πιασίματα» στον αυχένα, στους ώμους ή και στους καρπούς είναι συνήθη σε άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστή για πολλές ώρες, καθώς και η κόπωση των ματιών. Μάλιστα, οι ειδικοί στην ιατρική της εργασίας και στην εργονομία συνιστούν να μεσολαβούν διαστήματα χαλαρού περπατήματος και διατάσεων μεταξύ των ωρών απασχόλησης στον υπολογιστή: 5’ κάθε 25λεπτο, και μετά το 2ωρο να ακολουθεί διάλειμμα 15΄-30’ (pomodoro technique).

Βλέπουμε λοιπόν ένα ευρύ φάσμα παθολογίας που αφορά τον αυχένα ή/ & ολόκληρο το άνω άκρο, όπως θα περιγραφεί παρακάτω.

Α. Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο: κακή στάση του αυχένα, με κύφωση (καμπούριασμα) εκ θέσεως και κατά συνέπεια πόνο ή αίσθημα «πιασίματος», με ή χωρίς αιμωδίες (μούδιασμα) άνω άκρων.

Β. Διαταραχή της κινηματικής του ώμου: περιορισμένη χρήση των μυών της ωμικής ζώνης, με κακή στάση και κύρτωση των ώμων προς τα εμπρός και κάτω. Αυτό είναι μια από τις αιτίες για την πρόκληση πίεσης στα νευρικά στελέχη του βραχιονίου πλέγματος στη βάση του αυχένα (σύνδρομο θωρακικής εξόδου), σύνδρομο πρόσκρουσης στον ώμο, αλλά και ερεθισμού τενόντων πέριξ της άρθρωσης του ώμου, όπως οι τενοντίτιδες, μικρορρήξεις τενόντων κ.ά.

 Γ. Διαταραχή της θέσης του αγκώνα, του καρπού ή/ και των δακτύλων: κακή  θέση ή/ και υποστήριξη του αγκώνα ή του καρπού, έχει σαν αποτέλεσμα τον ερεθισμό τενόντων (τενοντίτιδα εκτεινόντων, επικονδυλίτιδα) ή πίεση νεύρων (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ωλένια νευρίτιδα).

Τα παραπάνω αναλύονται πιο λεπτομερώς στην ακόλουθη παρουσίαση, ενώ μπορείτε να αναζητήστε  περισσότερες πληροφορίες και στις αντίστοιχες ενότητες του αυχένα, του ώμου, του αγκώνα και του καρπού – χεριού.

Συμπερασματικά, είναι προφανές ότι στα πλαίσια των αλλαγών στις καθημερινές μας συνήθειες που επιφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, σταδιακά αλλάζει η στάση του σώματος αλλά και ο τρόπος  που περνάμε το χρόνο μας μπροστά στους υπολογιστές (“Homo Computerus”). Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του γεγονότος αυτού μας είναι συχνά άγνωστες, και χρειάζεται προσοχή για να μην γίνουμε εμείς τα θύματα μιας τεχνολογίας, που επινοήθηκε για να διευκολύνει τη ζωή μας…

Επικοινωνία Επικοινωνία