Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Ποδοκνημική – Πόδι: ΟΠΙΣΘΙΟ πόδι (hindfoot)
A) Πόνος στην ποδοκνημική άρθρωση
Η περιοχή της ποδοκνημικής αποτελεί μια έντονα καταπονούμενη άρθρωση, ιδιαίτερα σε ασθενείς που κάνουν αθλητικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα τενοντίτιδες, χόνδρινες βλάβες και ρήξεις μαλακών μορίων. Συχνά επίσης τραυματίζεται και σε περιπτώσεις απλής βάδισης, όταν το πόδι στρέφεται βίαια προς μια κατεύθυνση, όπως πχ. σε ένα διάστρεμμα, όπου παθαίνουν ρήξη οι σύνδεσμοι που κρατούν τον αστράγαλο με την κνήμη και την περόνη. Μπορεί όμως να συμβεί και κάταγμα, δηλαδή «σπάσιμο του οστού, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στα κατάγματα των σφυρών (αυτά που ο κόσμος αποκαλεί «αστράγαλο»). Με βάση ορισμένα κριτήρια, τα κατάγματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με νάρθηκα ή κηδεμόνα («μπότα»), ενώ αν είναι παρεκτοπισμένα χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση, επειδή τα κατάγματα αυτά είναι ενδοαρθρικά, αφορούν δηλαδή την άρθρωση, έχει σημασία να αποκατασταθεί η ακριβής ανατομία της περιοχής. Να σημειωθεί τέλος ότι σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε και αρθροσκόπηση ποδοκνημικής, που είναι μια ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος, για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις όπως είναι τα ελεύθερα σώματα τα οποία, αν παραμείνουν, τραυματίζουν ακόμα περισσότερο την άρθρωση.
Β) Πόνος στην πτέρνα
Η πτέρνα όμως μπορεί να πονάει και από άλλα αίτια, μεταξύ των οποίων είναι η τενοντίτιδα στο σημείο πρόσφυσης του Αχιλλείου τένοντα (insertional tendinitis). Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται να εξεταστεί προσεκτικά η περιοχή για τυχόν ύπαρξη άλλης παθολογίας (παραμόρφωση Haglund, βλαισοπλατυποδία, αποτιτανώσεις Αχιλλείου τένοντα κ.ά.), ώστε να αποφασιστεί η πιο κατάλληλη θεραπεία. Να σημειωθεί ότι η χρόνια τενοντίτιδα του Αχιλλείου τένοντα προδιαθέτει σε ρήξεις αυτού, όπως θα περιγραφεί παρακάτω.
Γ) Πόνος από Παρατενοντίτιδες Αχιλλείου/ ρήξη Αχιλλείου τένοντα
Με κατάλληλες τεχνικές και με τη χρήση σύγχρονων πολύ ισχυρών μη απορροφήσιμων ραμμάτων είναι δυνατή η αποκατάσταση της συνέχειας του τένοντα ακόμα και σε περιπτώσεις μεγάλου ελκυσμού των ινών του. Στη συνέχεια ακολουθείται εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσιοκοθεραπείας, με σκοπό την πλήρη και ταχεία αποκατάσταση.