Σύνδρομο Κοιλιακών–Προσαγωγών Μυών ή Αθλητική Κήλη
Τι είναι το Σύνδρομο Κοιλιακών Προσαγωγών;
Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών αποτελεί μία ιδιαίτερη οντότητα που συναντάμε κυρίως σε αθλητές γι’ αυτό και ονομάζεται αλλιώς και «αθλητική κήλη» (“sports hernia”), ή πόνος στην ηβική σύμφυση (athletic pubalgia) όπως είναι σωστό να αποκαλείται πλέον. Κατά καιρούς έχουν δοθεί και διάφορα άλλα ονόματα όπως οστεϊτιδα της ηβικής σύμφυσης, σύνδρομο των κοιλιακών-προσαγωγών μυών κ.ά.
Συνήθως δεν πρόκειται για αληθινή κήλη, αλλά για ένα σύνδρομο διαφορετικών βλαβών που προέρχονται από κακώσεις στην περιοχή της μηροβουβωνικής χώρας, όπου οι μύες ή οι τένοντες του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος υφίστανται κάκωση.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο όρος sports hernia δόθηκε από παρανόηση και πλέον σήμερα ο σωστότερος όρος είναι athletic pubalgia (δηλ. πόνος στην ηβική σύμφυση που σχετίζεται με αθλητισμό). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έγινε κατανοητός ο μηχανισμός που προκαλούνται οι κακώσεις αυτές, μέσω της εφαρμογής σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών όπως είναι η μαγνητική τομογραφία και το δυναμικό υπερηχογράφημα, και οι οποίες ανέδειξαν μια ποικιλία διαφορετικών βλαβών στην περιοχή. Πρόκειται για μια σειρά από βλάβες των μαλακών μορίων και πιο συγκεκριμένα της κατάφυσης του ορθού κοιλιακού μυός στο ηβικό οστό, του ηβικού οστού αυτού καθ’ αυτού, αλλά και της έκφυσης των προσαγωγών μυών από αυτό.
Οι ασθενείς αυτοί αισθάνονται έντονο πόνο στην ηβική σύμφυση και στη βουβωνική χώρα. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που εμφανίζεται κατ’ εξοχήν στους αθλητές. Στην ουσία αποτελεί τραυματισμό της βουβωνικής χώρας και περιλαμβάνει τις ακόλουθες βλάβες:
- Τενοντοπάθεια/ ρήξη προσαγωγών μυών
- Τενοντοπάθεια/ ρήξη λαγονοψοΐτη μυ
- Τενοντοπάθεια/ ρήξη ορθού κοιλιακού μυ
- Κάταγμα εκ κοπώσεως ηβικού οστού
- Τραυματική ηβική οστεΐτιδα
- Παγίδευση/ νευρίτιδα νεύρων της περιοχής
Αποτελεί ένα σύνδρομο αρκετά σύνθετο ως προς την αιτιολογία του και απαιτείται καλή γνώση της ανατομίας της περιοχής και εντοπισμένη απεικόνιση με ειδικά πρωτόκολλα μαγνητικής τομογραφίας, ώστε η διάγνωση να είναι ακριβής και βέβαιη. H πρώιμη διάγνωση και θεραπεία έχουν τεράστια σημασία προκείμενου να μη γίνει το πρόβλημα χρόνιο και καταστρέψει την αθλητική καριέρα. Η δυσκολία στη διάγνωση οφείλεται στην πολυπλοκότητα της ανατομίας της περιοχής και στο γεγονός ότι συνυπάρχουν συνήθως δύο ή τρεις τραυματισμοί. Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι πολλές φορές συνυπάρχει παθολογία από την άρθρωση του ισχίου, κάτι που θα πρέπει επίσης να αναγνωρίζεται, καθώς απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση.
Αίτια συνδρόμου κοιλιακών – προσαγωγών
Η κάκωση συμβαίνει συχνότερα σε αθλητές που κάνουν κινήσεις μεγάλης επιτάχυνσης-επιβράδυνσης, όπως εκεί που χρειάζεται απότομη αλλαγή κατεύθυνσης με έντονη περιστροφή του κορμού, πχ. όταν κανείς κλωτσά μια μπάλα, και συνήθως ο μηχανισμός είναι αυτός της υπερέκτασης του κορμού ή/ & υπεραπαγωγής του μηρού. Το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι και το χόκεϊ είναι χαρακτηριστικά αθλήματα όπου παρατηρείται, αλλά δεν είναι τα μόνα, καθώς παρατηρείται επίσης και στο μπέιζμπολ, στο μπάσκετ, στο τένις, στις πολεμικές τέχνες, στο χορό κ.ά.
Πως θα αναγνωρίσετε το σύνδρομο;
Γενικά, εμφανίζεται έντονος πόνος κατά την άσκηση και κυρίως κατά την έκταση των ισχίων και τη στροφή του κορμού. Ο πόνος αντανακλά στους προσαγωγούς ή στους όρχεις και γίνεται πιο έντονος κατά το βήχα, το φτέρνισμα, ακόμα και τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Συγκεκριμένα παρατηρείται:
- Πόνος στους κατώτερους κοιλιακούς μυς/ ηβική σύμφυση
- Πόνος στη βουβωνική χώρα
- Πόνος στους όρχεις
- Αίσθημα βάρους στην περιοχή των κοιλιακών μυών και των προσαγωγών
Πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών;
Η θεραπεία για το σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών εξαρτάται από την υποκείμενη παθολογία. Σαν γενική αρχή, οι τενοντοπάθειες αντιμετωπίζονται συντηρητικά με ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ιδίως αν το πρόβλημα είναι σχετικά πρόσφατο (λιγότερο των 3 μηνών). Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις σχετικές οδηγίες και ενδεχομένως να χρειαστεί ο συνδυασμός διαφόρων θεραπειών, μεταξύ άλλων:
- Παγοθεραπεία
- Φαρμακευτική αγωγή
- Αποχή από αθλητικές δραστηριότητες/ Ανάπαυση
- Φυσιοθεραπεία
Στην περίπτωση που υπάρχει ρήξη των εμπλεκομένων ανατομικών δομών, συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση, η οποία αποκαθιστά με επιτυχία το πρόβλημα. Αναλόγως της κάθε περίπτωσης, η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ή με λαπαροσκοπική μέθοδο.
Σε περίπτωση που αντιληφθείτε συμπτώματα του συνδρόμου κοιλιακών- προσαγωγών είναι σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στον ορθοπαιδικό ιατρό προκειμένου να γίνει μία σωστή διάγνωση και να προλάβετε την επιδείνωση της κατάστασης σας. Επειδή συνήθως υπάρχει τρομακτική πίεση από την ομάδα για την όσο το δυνατό ταχύτερη επιστροφή του αθλητή στην αγωνιστική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτός ο μηχανισμός της κάκωσης. Όσο πιο αρχικό είναι το στάδιο της πάθησης, τόσο πιο εύκολη η αντιμετώπιση όπως επίσης και πιο γρήγορη η αποκατάσταση και η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες.