Categories

Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου

Τι είναι το σύνδρομο θωρακικής εξόδου ;

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου αποτελεί μια πάθηση στην οποία ο ασθενής αντιμετωπίζει έντονους πόνους στην περιοχή του αυχένα, του ώμου και του άνω άκρου. Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου προκαλείται από την πίεση των αγγείων ή νεύρων στην περιοχή του άνω θωρακικού στομίου, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του θώρακα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί στον ασθενή έντονους πόνους, μουδιάσματα και δυσκολία στις καθημερινές απλές κινήσεις.

Τύποι Συνδρόμου Θωρακικής Εξόδου

Συναντάμε τρείς κυρίως τύπους του συνδρόμου: το νευρογενή , τον αρτηριακό και το φλεβικό τύπο, ανάλογα με το στοιχείο στο οποίο ασκείται πίεση, αν και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν.

Ο νευρογενής τύπος (85%-95% των περιπτώσεων)  σχετίζεται με την πίεση νεύρων (συνήθως του ωλένιου  νεύρου) και τον συναντάμε σε νέους και μέσης ηλικίας άτομα. Το μούδιασμα και ο πόνος στο άνω άκρο και ειδικότερα πίσω από τον ώμο, τον αυχένα, μέχρι και το μικρό δάκτυλο, αποτελούν τα συνηθέστερα συμπτώματα αυτής της μορφής.

Ο φλεβικός τύπος (10-15%) του συνδρόμου συνδέεται με το συνδρόμο Paget-Schroetter, ή αλλιώς “θρόμβωση από προσπάθεια”. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών του άνω άκρου (υποκλείδιας ή μασχαλιαίας φλέβας), η οποία συνήθως έχει προκληθεί από έντονη χρήση του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο του ώμου. Απαντάται σε νέους ασθενείς, κυρίως άνδρες.

Ο αρτηριακός τύπος (2-5%) οφείλεται σε πίεση της υποκλειδίου αρτηρίας και προκαλεί το λεγόμενο φαινόμενο Raynaud, το οποίο εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με έντονο πόνο, μυϊκή αδυναμία, ψυχρότητα και ωχρότητα του άνω άκρου. Σε ένα 50% ανευρίσκεται αυχενική πλευρά.

Που οφείλεται το σύνδρομο της θωρακικής εξόδου;

Η πίεση στο άνω θωρακικό στόμιο είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων που  δεν είναι πάντα προφανείς. Παρ όλα αυτά,  τα πιο συχνά αίτια του συνδρόμου είναι τα ακόλουθα:

  • Τραυματισμός της περιοχής του άνω θωρακικού στομίου
  • Έντονες απότομες ασκήσεις ή απότομη άρση βάρους
  • Ανάπτυξη ενός όγκου στην περιοχή του άνω θωρακικού στομίου
  • Ανατομικές ανωμαλίες όπως υπεράριθμη αυχενική πλευρά, ή ανώμαλη πρώτη πλευρά (εκ γενετής)

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου θωρακικής εξόδου;

Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου συνδέεται με διάφορα συμπτώματα, τα κυριότερα από τα οποία είναι:

  • Έντονος πόνος που εκτείνεται στην περιοχή του αυχένα, του ώμου και ολοκλήρου του άνω άκρου
  • Αίσθημα αδυναμίας και μούδιασμα στο άνω άκρο και στα δάκτυλα
  • Ανωμαλίες της αιμάτωσης των άκρων με αποτέλεσμα την αλλαγή χρώματος του δέρματος ή την εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο ολοκλήρου του άκρου)

Τα σύνδρομο συνήθως εμφανίζεται στους άντρες και στις γυναίκες της μέσης ηλικίας, αλλά συχνά παρατηρείται πως και οι άντρες των 15 – 40 ετών που κάνουν έντονη χρήση του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο του ώμου, μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα του συνδρόμου θωρακικής εξόδου.

Εάν αισθανθείτε έντονο και συνεχή πόνο στην περιοχή του άνω μέρους του θώρακα, του ώμου ή αντανακλώμενο σε ολόκληρο το άνω άκρο, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο ιατρό για να έχετε μια πλήρη εκτίμηση του προβλήματος. Σε περίπτωση που αγνοήσετε τα συμπτώματα και υπάρξει επιδείνωση, ενδεχομένως να δημιουργηθούν μόνιμες βλάβες από την πίεση των αγγείων ή των νεύρων.

Η διαγνωστική εξέταση περιλαμβάνει:

  • Ανάλυση του ιατρικού ιστορικού
  • Εξονυχιστική νευρολογική κλινική εξέταση
  • Ακτινογραφίες
  • Αξονική και μαγνητική τομογραφία
  • Αγγειογραφία (για έλεγχο της αρτηριακής συμμετοχής)
  • Ηλεκτρομυογραφικό & ηλεκτρονευρογραφικό έλεγχο

Οι θεραπείες για το σύνδρομο θωρακικής εξόδου

Εφόσον πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, τότε θα κριθεί ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για τον ασθενή. Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική.

Εάν δεν υπάρχει μόνιμη πίεση των αγγείων ή των νεύρων αλλά παροδική, τότε επιλέγεται η συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ειδική φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής, καθώς και διατάσεις άλλων μυϊκών ομάδων που παρουσιάζουν δυσκαμψία. Συνιστάται επίσης  αλλαγή της στάσης του σώματος, ώστε το άτομο να μην είναι σκυφτό με γυρτούς ώμους, αλλά να έχει μια πιο ευθυτενή στάση, καθώς αναφέρεται ότι το 70% του νευρογενούς τύπου σχετίζεται με τη στάση του σώματος και την εργονομία.

Εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση του ασθενούς, τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το πρόβλημα εντοπίζεται σε υπεράριθμη αυχενική πλευρά ή ανώμαλη 1η πλευρά, και η οποία χρειάζεται να αφαιρεθεί.

επικοινωνίαεπικοινωνία

Επικοινωνία Επικοινωνία