Τι είναι η Τενοντίτιδα de Quervain;

Η Τενοντίτιδα de Quervain (ή αλλιώς Σύνδρομο Στενωτικής Τενοντοελυτρίτιδας, ή «τενοντίτιδα της νέας μαμάς») αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει τους τένοντες του αντίχειρα στην περιοχή του καρπού. Πρόκειται για μια φλεγμονή (ερεθισμός) των τενόντων που βρίσκονται στο 1ο ραχιαίο διαμέρισμα του καρπού, περιβάλλονται από μια θήκη (έλυτρο) και καλύπτονται από έναν ισχυρό σύνδεσμο, σχηματίζοντας ένα τούνελ.

Η επανειλημμένη απαγωγή του αντίχειρα (απομάκρυνση από τα άλλα δάκτυλα) μπορεί να ερεθίσει το έλυτρο γύρω από τους δύο τένοντες, προκαλώντας πρήξιμο και πάχυνση, κάτι που τελικά οδηγεί στον περιορισμό της κίνησής τους, αφού δε χωράνε πλέον στο τούνελ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Τενοντίτιδας de Quervain;

  • Πόνος στη βάση του αντίχειρα
  • Πρήξιμο στη βάση του αντίχειρα
  • Περιορισμός του εύρους της κίνησης του αντίχειρα και του καρπού
  • Ευαισθησία κατά την ψηλάφηση

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της Τενοντίτιδας de Quervain;

Αν και η ακριβής αιτία της τενοντίτιδας de Quervain δεν είναι γνωστή, η επανάληψη μιας συγκεκριμένης κίνησης του τένοντα ή του καρπού,  μπορεί να το επιδεινώσει.

Οι παρακάτω παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση της Τενοντίτιδας de Quervain:

  • Τραυματισμός στην περιοχή
  • Φλεγμονώδης αρθρίτιδα (π.χ. ρευματοπάθειες), όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Ηλικία: Άτομα ηλικίας 30 – 50 ετών εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν το συγκεκριμένο είδος τενοντίτιδας.
  • Φύλο: Οι γυναίκες εμφανίζουν Τενοντίτιδα de Quervain σε μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των ανδρών, ειδικά την περίοδο της κύησης. Εμφανίζεται συνήθως προς το τέλος της εγκυμοσύνης και των πρώτων μηνών μετά τον τοκετό. Ωστόσο, συνήθως ο συγκεκριμένος τύπος τενοντίτιδας υποχωρεί προς το τέλος του θηλασμού.
  • Εργασία/ Αθλητικές δραστηριότητες: όταν περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις δακτύλων και καρπού.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της Τενοντίτιδας de Quervain;

Η κλινική εξέταση  γίνεται μέσω διαγνωστικών τεστ, όπως η δοκιμασία Finkelstein, και συνήθως αρκεί για την διάγνωση της Τενοντίτιδας de Quervain. Συγκεκριμένα, ο Ορθοπαιδικός ελέγχει την ευαισθησία της περιοχής κατά την έκταση ή την απαγωγή του αντίχειρα και του καρπού. Μετά ζητάει από τον ασθενή να σχηματίσει γροθιά με τον αντίχειρα μέσα στην παλάμη. Ο οξύς πόνος που προκύπτει από τα διαγνωστικά τεστ, αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα της τενοντίτιδας de Quervain.

 

Πως αντιμετωπίζεται η Τενοντίτιδα de Quervain;

Η θεραπεία για την Τενοντίτιδα de Quervain στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής, στη διατήρηση της κίνησης στον αντίχειρα και στην πρόληψη της υποτροπής.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η συντηρητική θεραπεία αρκεί για την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση, προκειμένου η συντηρητική θεραπεία να έχει άμεσα αποτελέσματα. Υπολογίζεται ότι τα συμπτώματα υποχωρούν στην περίπτωση αυτή, σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Η συντηρητική θεραπεία για την Τενοντίτιδα de Quervain περιλαμβάνει:

  • Λήψη παυσίπονων για τον κατευνασμό του πόνου.
  • Τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών φαρμάκων στο έλυτρο του τένοντα, για να μειωθεί το πρήξιμο.
  • Χρήση νάρθηκα ακινητοποίησης καρπού και αντίχειρα για την ξεκούραση των τενόντων, ειδικά τη νύχτα, όπως στην εικόνα.Εφαρμογή παγοθεραπείας.
  • Φυσικοθεραπεία, για τη μείωση του πόνου και τον περιορισμό του ερεθισμού των τενόντων.

 

Υπάρχει περίπτωση ο πόνος να οφείλεται σε κάτι άλλο;

Αυτό που θα πρέπει να πρέπει να προσέξει ο γιατρός κατά τη διάγνωση, είναι να διακρίνει την τενοντίτιδα de Quervain από την αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα στην περιοχή και μερικές φορές μάλιστα συνυπάρχει. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται εμπειρία και ίσως ακτινολογικός έλεγχος του αντίχειρα, ώστε να καθοριστεί επακριβώς η διάγνωση, γιατί η αντιμετώπιση είναι διαφορετική.

 

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με την συντηρητική θεραπεία, θα χρειαστεί να επέμβουμε χειρουργικά.

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει μια διαδικασία κατά την οποία ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός μέσω μιας πολύ μικρής τομής 1 εκ., διανοίγει το σύνδεσμο που καλύπτει τους τένοντες και επιθεωρεί το κάλυμμα που τους περιβάλλει (έλυτρο). Συχνά, μπορεί να βρεθεί ότι υπάρχουν ανατομικές παραλλαγές και έτσι, αντί να υπάρχουν 2 μόνο τένοντες στο τούνελ, τελικά βρίσκονται μέχρι και 5! Μέσω της χειρουργικής επέμβασης, η φλεγμονή του ελύτρου των τενόντων καθαρίζεται και το τούνελ απελευθερώνεται, ώστε τελικά να επιτρέπει την ομαλή και χωρίς πόνο κίνηση των τενόντων.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, τοποθετείται ελαφρά επίδεση στην περιοχή και ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες για την αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους για τουλάχιστον 3 εβδομάδες. Οι επιπλοκές είναι σπανιότατες και συνήθως είναι αυτές μιας χειρουργικής επέμβασης (οίδημα, αιμάτωμα, φλεγμονή), οι οποίες αντιμετωπίζονται με απλά μέσα και παρέρχονται γρήγορα. Η τομή στο δέρμα είναι πολύ κοσμητική και μόλις που διακρίνεται, όπως βλέπουμε παρακάτω.

χεριΟ Δρ. Γεώργιος Β. Κασιμάτης, MD, PhD, FEBOT, FEBHS είναι μέλος του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών (Κ.Ε.Ο.Χ.) και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.). Έχει επίσης λάβει το Δίπλωμα της Χειρουργικής Χεριού ως “Fellow of the European Board of Hand Surgery (FEBHS)”, πιστοποίηση που ακόμα και σήμερα κατέχουν ελάχιστοι Έλληνες Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί, ενώ είναι και διεθνές μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού (American Society for Surgery of the Hand- ASSH), όντας ένας από τους λιγοστούς Έλληνες που ανήκει στο δίκτυο αυτό (HANDCARE- Upper Extremity Expert).

 

Διαβάστε επίσης: Aρθρίτιδα Bασικής Άρθρωσης του Αντίχειρα ,  Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα

Επικοινωνία Επικοινωνία