Categories

Πόνος στη μέση

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία), ή αντανακλώμενος μέχρι κάτω στο πόδι (ισχιαλγία), αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης στον Ορθοπαιδικό. Πέραν των καθαρά παθολογικών αιτίων που μπορεί να ευθύνονται για αυτόν (οστεοπορωτικό κάταγμα, φλεγμονές, όγκοι, κ.ά.) και αναλύονται στην αντίστοιχη ενότητα της σπονδυλικής στήλης, συνήθως είναι μηχανικής αιτιολογίας από απότομη υπερφόρτιση της σπονδυλικής στήλης.

Η όρθια στάση του ανθρώπου (Homo erectus) και η βάδιση στα δύο πόδια έχει το ανάλογο τίμημα για τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα αυτή να καταπονείται καθημερινά. Ακόμα και για τις απλές δραστηριότητες, όπως κατά την επίκυψη (πχ. για το στρώσιμο ενός κρεβατιού ή το πλύσιμο ρούχων μέσα στην μπανιέρα), χρειάζεται κανείς να φροντίζει ώστε τα φορτία που ασκούνται στη μέση του να είναι τα λιγότερα δυνατά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, ένας ενήλικας επιτρέπεται να κουβαλήσει μόνος του μέχρι 25 kg, κι αυτά κοντά στο σώμα του (όχι σκύβοντας), και μέχρι το ύψος της ζώνης.

Με κατάλληλη τεχνική μπορεί ένας άνθρωπος να σηκώσει περισσότερο βάρος, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι καταπονεί εξαιρετικά τη σπονδυλική στήλη (αφυδάτωση μεσοσπονδυλίων δίσκων- φαινόμενο “μαύρου δίσκου” στη μαγνητική τομογραφία) και επιπλέον δρά επιβαρυντικά, καθώς ήδη από τη νεαρή ηλικία αρχίζει η εκφύλιση των δίσκων. Δηλαδή, το “ζελε” που αναφέρουν συχνά οι ασθενείς, το οποίο περιβάλλεται από έναν ινώδη δακτύλιο, προοδευτικά γίνεται λιγότερο ελαστικό ή μπορεί το περίβλημά του να σχιστεί σε ένα σημείο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μειώνεται σημαντικά η ικανότητα της σπονδυλικής στήλης να υποβαστάζει τα φορτία και επιπλέον διατρέχει τον κίνδυνο κήλης του δίσκου, δηλαδή προβολής του δια μέσω του ινώδους δακτυλίου σε ένα σημείο του, που μπορεί να πιέσει νεύρο και να προκαλέσει είτε συμπτώματα οσφυαλγίας (πόνος στη μέση) ή ισχιαλγίας (πόνος στο πόδι), όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα.

Η διατήρηση των μυών του κορμού σε καλή φυσική κατάσταση και η ενδυνάμωσή τους με τις κατάλληλες ασκήσεις αποτελεί μια πρόσθετη προστασία  για τους δίσκους (κατά κάποιο τρόπο σαν “αμορτισέρ” που απορροφά τα φορτία) και γι’ αυτό δε θα πρέπει να υποτιμάται, αλλά αντίθετα θα πρέπει να είναι βασική επιδίωξη για μια ανώδυνη σπονδυλική στήλη. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες ασκήσεων, αναλόγως της διάγνωσης που θέτει ο ιατρός, και πολύ επιγραμματικά είναι οι ασκήσεις έκτασης (McKenzie) και κάμψης (Williams). Χρειάζεται καθοδήγηση του φυσικοθεραπευτή και συχνή επικοινωνία με τον ιατρό, ώστε να μπορέσει ο ασθενής να ολοκληρώσει τη θεραπεία, που συχνά διαρκεί αρκετό χρονικό διάστημα.

 

Διαβάστε περισσότερα για τις ασκήσεις McKenzie και Williams εδώ.

 

Πρέπει να τονιστεί ότι ένας ασθενής με πόνο στη μέση που αποφεύγει ένα χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη και αντιμετωπίζεται συντηρητικά, δε σημαίνει ότι δεν κάνει τίποτε, αλλά αντίθετα, ότι ασχολείται συνεχώς με την προφύλαξη και ενδυνάμωση του κορμού του

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στη μαγνητική τομογραφία παρατηρούνται διάφορες βλάβες στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, αυτές δεν είναι πάντα συμπτωματικές, δεν προκαλούν δηλ. προβλήματα (βλ. παρακάτω). Συνήθως μάλιστα περνούν αρκετά χρόνια με περιστασιακές εξάρσεις πόνου που αντιμετωπίζονται συντηρητικά και οι βλάβες μπορεί να παραμένουν για καιρό αμετάβλητες, εκτός αν συμβεί ένα οξύ γεγονός που θα φορτίσει απότομα τη σπονδυλική στήλη. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυστυχώς μόνο η άρση μεγάλου βάρους, αλλά μπορεί να συμβεί οξεία βλάβη του δίσκου ακόμα και με ένα απλό φτέρνισμα ή βήξιμο (!), κι αυτό αντανακλά την κακή ποιότητα του δίσκου που εκδηλώνεται όταν δεχθεί απότομα μεγάλα φορτία.

 

Αλλοιώσεις του μεσοσπονδυλίου δίσκου στη μαγνητική τομογραφία της ΟΣΦΥΪΚΗΣ μοίρας της σπονδυλικής στήλης ασθενών χωρίς πόνο στη μέση

 

Επικοινωνία Επικοινωνία