Τι είναι η κύφωση;

Η Κύφωση είναι μία πάθηση που αφορά το μυοσκελετικό μας σύστημα, κατά την οποία η σπονδυλική στήλη κλίνει προς τα μπροστά (γέρνει), δημιουργώντας έτσι μια καμπουριασμένη στάση του σώματος. Συνήθως αφορά τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και έτσι η παραμόρφωση παρατηρείται στη ράχη (πλάτη) και όχι στη μέση. Εμφανίζεται τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω οστεοπόρωσης. Επίσης, μπορεί να προσβάλλει και εφήβους, οπότε τότε αναφέρεται ως νόσος του Scheuermann.

Η κύφωση διαφέρει από τη σκολίωση, διότι στη σκολίωση η σπονδυλική στήλη κλίνει προς τα πλάγια, δηλαδή ο ασθενής γέρνει προς τη μια μεριά του σώματος, αν και μπορεί οι δύο αυτές παθήσεις να συνυπάρχουν.

Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι αν παρατηρήσουμε τη φυσιολογική σπονδυλική στήλη από το πλάι, αυτή παρουσιάζει 3 κυρτώματα: στον αυχένα, στη ράχη και στη μέση [εικόνα 1]. Αυτά βοηθούν στην ισορροπία της σπονδυλικής στήλης και στην όρθια στάση. Αν μεταβληθεί κάποιο από τα κυρτώματα (π.χ. μεγαλώσει), η τάση είναι να μεταβληθεί και το γειτονικό του (εδώ, θα μικρύνει), ώστε να αντισταθμιστεί η μεταβολή και τελικά η σπονδυλική στήλη να είναι σε ορθή στάση. Ο βαθμός της καμπυλότητας των κυρτωμάτων αυτών κυμαίνεται μεταξύ των ανθρώπων, αλλά γενικά ο αυχένας και η μέση έχουν προς τα μπροστά την καμπύλη (λόρδωση), ενώ η πλάτη την έχει προς τα πίσω (κύφωση). Επομένως, αυτό που έχει σημασία είναι οι μοίρες της καμπύλης και η απόκλισή τους από το φυσιολογικό. Αν επικεντρωθούμε στην πλάτη, γενικά λέμε ότι όταν η καμπύλη υπερβαίνει τις 500, τότε μιλάμε για παθολογικές τιμές και ορίζουμε την κύφωση, η οποία χρειάζεται αντιμετώπιση.

 

Οι λόγοι που οδηγούν στην κύφωση

Μία υγιής  σπονδυλική στήλη μοιάζει με στοιβαγμένους κύβους που σχηματίζουν  μια στήλη, ανάμεσα στους οποίους παρεμβάλλονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι σαν ένα είδος gel που απορροφά τους κραδασμούς. Η κύφωση εμφανίζεται όταν οι σπόνδυλοι γίνονται πιο σφηνοειδείς, δηλαδή χάνεται το σχήμα τους και μοιάζουν με σφήνες. Οι συχνότεροι λόγοι που προκαλούν αυτήν την παραμόρφωση των σπονδύλων και οδηγούν σε κύφωση είναι:

 • Οστεοπόρωση
 • Αλλοίωση μεσοσπονδύλιων δίσκων
 • Γενετικοί λόγοι
 • Σύνδρομα υπερελαστικότητας, όπως το σύνδρομο Marfan
 • Καρκίνος στη σπονδυλική στήλη, ο οποίος καταστρέφει τους σπονδύλους

Εδώ θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι υπάρχει η κύφωση εκ θέσεως, λόγω λανθασμένης στάσης του σώματος, η οποία αρχίζει να παρατηρείται στην εφηβεία. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει παραμόρφωση των σπονδύλων, αλλά απλά η στάση του σώματος είναι πιο γυρτή προς τα εμπρός, με «κατεβασμένους» τους ώμους. Δεν προκαλεί πόνο, δεν εξελίσσεται και γενικά δε δημιουργεί προβλήματα στη μετέπειτα ενήλικο ζωή.

 

Πως εκδηλώνεται η κύφωση;

Η κύφωση δεν προειδοποιεί για την εκδήλωση της με κάποιο σημάδι, διότι η διαδικασία κατά την οποία αλλάζει η δομή της σπονδυλικής στήλης γίνεται σταδιακά με αποτέλεσμα να μην το καταλαβαίνει ο παθών. Αυτό που αναφέρει όμως χαρακτηριστικά ο ασθενής, είναι ότι δεν μπορεί να φτάσει τα αντικείμενα και τα ράφια που βρίσκονται ψηλά, σε σχέση με το παρελθόν.

Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από κύφωση μπορεί να αισθάνονται πόνο στην πλάτη, ιδίως μετά από παρατεταμένη ορθοστασία, καθώς και δυσκαμψία. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό, στο γεγονός ότι κουράζονται οι μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη από την παραμόρφωση της στάσης του  σώματος. Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις που η κύφωση με τη σειρά της, όταν είναι σημαντική, προκαλεί τα παρακάτω τα προβλήματα:

 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Περιορισμό στις κινήσεις του σώματος, π.χ. δυσκολία στο περπάτημα
 • Προβλήματα από το πεπτικό σύστημα, π.χ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Παραμόρφωση του σώματος

 

Συμπτώματα της κύφωσης

Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την αιτία και τη σοβαρότητα της κυφωτικής καμπύλης. Αυτά είναι:

 • Αποστρογγυλεμένοι ώμοι
 • Ορατή καμπούρα (ύβος) στην πλάτη
 • Ήπιος πόνος
 • Κόπωση
 • Δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης
 • Σφίξιμο στους οπίσθιους μηριαίους μύες (hamstrings)

Σπάνια, και στις καμπύλες που μεγαλώνουν, μπορούν με την πάροδο του χρόνου να προκληθούν αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια, μείωση της αισθητικότητας, ακόμη και δυσκολίες στην αναπνοή.

 

Η διάγνωση

Η διάγνωση πραγματοποιείται μετά από ιατρική εξέταση, σύμφωνα με την οποία ο ορθοπαιδικός θα σας ζητήσει να σκύψετε μπροστά με τα χέρια και τα πόδια τεντωμένα για να εξετάσει την σπονδυλική σας στήλη. Έτσι γίνεται ορατή η κύφωση, η οποία μάλιστα φαίνεται αν μεγαλώνει ή μικραίνει με τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, ακολουθείται από νευρολογική εξέταση για να ελεγχθούν τα αντανακλαστικά και η μυϊκή σας δύναμη, καθώς επίσης και από μέτρηση του ύψους σας.

Εκτός των παραπάνω, ενδεχομένως ο ιατρός θα σας παραπέμψει να κάνετε τις παρακάτω εξετάσεις:

 • Ακτινογραφία,
 • Μαγνητική τομογραφία
 • Εξέταση οστικής πυκνότητας για οστεοπόρωση
 • Εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση)

Με την ακτινογραφία, εκτός της μέτρησης της κυφωτικής καμπύλης, εξετάζεται επίσης αν υπάρχουν δομικές αλλαγές στους σπονδύλους ή άλλες οστικές ανωμαλίες, π.χ. οστεοπορωτικά κατάγματα.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν τη θεραπεία

Ο πάσχων από κύφωση θα πρέπει να σταματήσει την προοδευτική αύξηση της καμπυλότητας, για να αποφευχθεί η παραμόρφωση. Για την θεραπεία της κύφωσης λαμβάνονται υπόψη αρκετοί παράμετροι όπως:

 • Η ηλικία και η κατάσταση υγείας του πάσχοντος
 • Ο τύπος της κύφωσης
 • Το μέγεθος του κυρτώματος.

 

Πως να αντιμετωπίσετε την κύφωση

Η αντιμετώπιση της κύφωσης διαφέρει σε κάθε περίπτωση, καθώς εξαρτάται από παράγοντες, όπως ο τύπος και ο βαθμός σοβαρότητας της πάθησης.

Οι θεραπείες διακρίνονται στη συντηρητική και στη χειρουργική.

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

 • Χρήση παυσίπονων
 • Χρήση φαρμάκων κατά της οστεοπόρωσης
 • Ειδικοί κηδεμόνες της σπονδυλικής στήλης
 • Φυσιοθεραπεία
 • Άσκηση

Η συντηρητική θεραπεία συστήνεται στα άτομα που είναι στα πρώτα στάδια της κύφωσης, όπου υπάρχει ελάχιστη επικινδυνότητα και πόνος, καθώς οι μοίρες που κλίνει η σπονδυλική στήλη δεν είναι τόσο πολλές, ώστε ο βαθμός να είναι ανησυχητικός. Συνήθως αφορά εφήβους με νόσο Scheuermann, όπου εφαρμόζονται ειδικοί κηδεμόνες σπονδυλικής στήλης, με σκοπό να αποτραπεί η αύξηση των μοιρών της κύφωσης, μέχρι να σταματήσει η σκελετική ανάπτυξη στον έφηβο. Όταν επέλθει η ωρίμαση του σκελετού δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση της κύφωσης.

Επίσης, στα οστεοπορωτικά συμπιεστικά κατάγματα [Εικόνες 1 & 2] που συμβαίνουν συχνά σε ηλικιωμένες γυναίκες και ευθύνονται για το χαρακτηριστικό καμπούριασμα μετά την εμμηνόπαυση, συχνά τοποθετούμε ειδικούς κηδεμόνες που στόχο έχουν να μειώσουν τον έντονο πόνο και να αποτρέψουν την καθίζηση του σπονδύλου, για ένα διάστημα περίπου 6 εβδομάδων. Οι ασθενείς αυτοί εντάσσονται σε θεραπευτικό πρωτόκολλο οστεοπόρωσης και αρχίζουν φαρμακευτική θεραπεία, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω απώλεια οστού. Επιπλέον, για να ενισχυθεί η πυκνότητα των οστών, συστήνεται η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ενώ το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί οι χημικές ουσίες του τσιγάρου και η αλκοόλη ευνοούν την οστεοπόρωση.

Στις περιπτώσεις βέβαια που ο βαθμός της κύφωσης είναι μεγάλος και η σπονδυλική στήλη έχει μεγάλη κλίση προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και παραμόρφωση, τότε συνιστάται η χειρουργική επέμβαση.

ΕΙΚΟΝΑ 1

 

ΕΙΚΟΝΑ 2

 

 

 

Επικοινωνία Επικοινωνία