Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου – Τενοντίτιδα Δικεφάλου

Στην καθημερινότητά μας συχνά έχουμε κακή στάση του σώματος. Τόσο η βάδιση σκυφτά (με “καμπούρα”), όσο και η προσήλωση μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το κινητό ή το tablet (“Homo computerus”), μπορεί να δημιουργήσει μια πληθώρα προβλημάτων στον αυχένα, τον ώμο και το άνω άκρο γενικότερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κάμψη του αυχένα, τη  διαταραχή της κινηματικής της ωμοπλάτης και τη δυσλειτουργία των μυών του αυχένα και του ώμου. Με το χρόνο, διαμορφώνεται τελικά ένα πρότυπο κύρτωσης στον αυχένα και τις ωμικές ζώνες, που μπορεί να αποδοθεί με τον όρο “γυρτοί ώμοι“.

Ο πόνος στον ώμο αναφέρεται συχνά λανθασμένα ως “περιαρθρίτιδα“, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να οφείλεται σε ένα μεγάλο αριθμό αιτιών, οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν. Στο κεφάλαιο του ώμου γίνεται εκτενής αναφορά στα διάφορα αίτια πόνου στον ώμο, αλλά εδώ θα αναφερθούμε κυρίως στη λανθασμένη στάση σώματος με “γυρτούς ώμους” που προκαλεί σύνδρομο πρόσκρουσης / τενοντίτιδες ώμου. Πρακτικά πρόκειται για την προς τα κάτω και εμπρός στροφή της ωμοπλάτης λόγω της κακής στάσης του ατόμου, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χώρος κάτω από το ακρώμιο και να υπάρχει ερεθισμός των τενόντων των στροφέων του ώμου, όπως φαίνεται στην εικόνα. Αυτό δημιουργεί τενοντίτιδα των μυών αυτών, η οποία εφόσον δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί αρχικά σε μερική και τελικά σε πλήρη ρήξη τους, τη λεγόμενη ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου.

τενοντίτιδα υπερακανθίου

Σε πολλές περιπτώσεις, η αρχική αντιμετώπιση αφορά την τροποποίηση της στάσης του σώματος και την κατάλληλη ενδυνάμωση των μυών του κορμού με τη βοήθεια φυσικοθεραπείας. Εάν όμως αναπτυχθούν πρόσκρουση (προστριβή) και τενοντίτιδα/ μικρορρήξεις τενόντων, τότε πάλι χρειάζεται φυσικοθεραπεία, αλλά υπάρχει πλέον πιθανότητα να χρειαστεί αρθροσκόπηση ώμου, δηλ. ενδοσκοπική ανίχνευση και θεραπεία της παθολογίας του ώμου, ιδιαίτερα αν συμβεί πλήρης ρήξη τένοντα. Οι σύγχρονες αρθροσκοπικές τεχνικές παρέχουν τη δυνατότητα σωστής αντιμετώπισης του προβλήματος με ελάχιστη επιβάρυνση του ασθενή, ο οποίος μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμα και την ίδια ημέρα του χειρουργείου.

Επικοινωνία Επικοινωνία