Συχνές Ερωτήσεις

Η αρθροσκόπηση αφορά ενδοσκόπηση αρθρώσεων δια μέσου μικρών οπών ("χειρουργική κλειδαρότρυπας"- keyhole surgery) και με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Γίνεται στις περισσότερες αρθρώσεις του σώματος και δίνει τη δυνατότητα χειρουργικών πράξεων με ελάχιστο τραυματισμό ιστών. Έτσι η αποκατάσταση είναι ταχύτερη και αποφεύγεται η παραμονή στο νοσοκομείο, ακόμη και μετά από σημαντικές επεμβάσεις.

Η πλειονότητα των αρθροσκοπικών επεμβάσεων αφορούν νοσηλεία μιας ημέρας. Έχει δειχθεί ότι η συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της προφανούς μείωσης του κόστους νοσηλείας, επιδρά ευεργετικά στον ασθενή δίνοντάς του κίνητρο για ταχεία ανάρρωση και πιστή εφαρμογή των μετεγχειρητικών οδηγιών.

Σήμερα πλέον υπάρχουν πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης (Fast-Track arthroplasty) ακόμα και για την αντικατάσταση αρθρώσεων (αρθροπλαστικές), όπου με σύγχρονες μεθόδους μπορεί να μειωθεί κατά πολύ η παραμονή στο νοσοκομείο σε σχέση με το παρελθόν (περίπου 2-3 ημέρες ή και ακόμα λιγότερο, ανάλογα με τον εκάστοτε ασθενή).

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για όσο το δυνατό λιγότερο τραύμα στους ιστούς, με σκοπό να διατηρηθεί η αιμάτωσή τους και έτσι να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η αδυναμία πώρωσης (όταν δεν "κολλάει" το κάταγμα), αλλά και να βελτιωθεί το τελικό λειτουργικό αποτέλεσμα μέσω της ταχύτερης αποκατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαδερμική οστεοσύνθεση του κατάγματος του σκαφοειδούς οστού, η οποία-υπό προϋποθέσεις- αποτελεί την ιδανική μέθοδο αντιμετώπισης των καταγμάτων αυτών, όπως εξηγείται στη σχετική ενότητα του καρπού-χεριού.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη χρήση του ρομπότ στην Ορθοπαιδική Χειρουργική. Καταρχάς θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ρομπότ αυτό διαφέρει σε σχέση με τη Γενική Χειρουργική ή την Ουρολογία, ειδικότητες που κατεξοχήν το χρησιμοποιούν, αφού η επέμβαση γίνεται ανοιχτά υπό άμεση όραση και δεν εκμεταλλευόμαστε τη δυνατότητα που έχει για μεγέθυνση και 3D απεικόνιση. Επομένως, στην Ορθοπαιδική το ρομπότ θεωρείται βοηθητικό μέσο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των Ορθοπαιδικών επεμβάσεων δεν το χρειάζονται. Μάλιστα, οι μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν δείξει ότι υπερτερεί, ενώ παρουσιάζει και αυξημένο κόστος. Αντίθετα, η χρήση πλοήγησης βρίσκει κάποια εφαρμογή, κυρίως σε περίπλοκες επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, ή επί διαταραχθείσας ανατομίας σε περιπτώσεις επανεπεμβάσεων. Θα πρέπει να τονιστεί πάντως ότι τα παραπάνω είναι συμπληρωματικά βοηθητικά μέσα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την εμπειρία, την κρίση και την τεχνική του χειρουργού.

Το κολλαγόνο είναι δομικό συστατικό των οστών και των μυών. Θεωρητικά, η λήψη του θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις κατεστραμμένες δομές του σώματος. Δυστυχώς όμως είναι πρωτεϊνη και μετά τη λήψη του από το στόμα διασπάται στο στομάχι, με αποτέλεσμα τελικά να μην μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί συστατικό του αρθρικού υγρού και υπό προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ενέσιμη μορφή για έγχυση μέσα στις αρθρώσεις, αφού πρώτα ενημερωθεί ο ασθενής για τους περιορισμούς από την εφαρμογή του.

Η χρήση του PRP (Platelet-Rich-Plasma), όπως και αυτή των βλαστοκυττάρων/ λιποκυττάρων έχουν έρθει στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια. Χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο, η βιβλιογραφία αναφέρει πιθανά οφέλη από την εφαρμογή τους σε περιορισμένες περιπτώσεις και κυρίως για ειδικές ομάδες ασθενών (πχ. αθλητές). Πάντως, υπάρχουν και αναφορές ότι θα μπορούσαν να βλάπτουν, μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά νέα τεχνική στην προσπέλαση της άρθρωσης του ισχίου, η οποία φαίνεται να πλεονεκτεί λόγω της μικρότερης βλάβης των μαλακών μορίων, και κατά συνέπεια της μειωμένης απώλειας αίματος και του μετεγχειρητικού πόνου. Επιπλέον, στην τεχνική SUPERPATH® διατηρούνται οι έξω στροφείς μύες, με τελικό αποτέλεσμα την ταχύτερη και ευκολότερη αποκατάσταση των ασθενών.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι, αναζητώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, λαμβάνουν διάφορες ουσίες μεταξύ άλλων, βιταμίνες και βότανα. Πολλά από αυτά είναι γνωστά ήδη από την αρχαιότητα και έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση ασθενειών και προβλημάτων υγείας: για παράδειγμα είναι γνωστό ότι το αφέψημα χαμομηλιού κατευνάζει τη διάθεση και καταπολεμά τα προβλήματα αϋπνίας, καθώς έχει δράση ανάλογη των βενζοδιαζεπινών, ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συστατικά ηρεμιστικών φαρμάκων. Επίσης, πολλά βότανα και άλλες ουσίες έχουν εισέλθει πρόσφατα στη διατροφή μας και με την πολύ ελκυστική ονομασία “superfoods”, θεωρούνται πανάκεια για κάθε πρόβλημα υγείας. Εντούτοις, χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά στο ποια άτομα λαμβάνουν τις τροφές αυτές, σε ποια ποσότητα, καθώς και ποιες είναι οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειές τους, ή οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα. Παράδειγμα τέτοιο είναι οι σπόροι Chia, οι οποίοι ενώ είναι ωφέλιμοι σε σωστές ποσότητες, αφού περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, ασβέστιο και φώσφορο, εντούτοις κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα αν ληφθούν σε μεγάλη ποσότητα, γιατί κατακρατούν μεγάλη ποσότητα νερού (εώς 27 φορές το βάρος τους) και εκπτύσσονται με κίνδυνο απόφραξης της πεπτικής οδού. Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικά φυλλάδια για τις διάφορες παθήσεις