Categories

“5G τροφές” και μετεγχειρητική αιμορραγία !

“5G τροφές” και μετεγχειρητική αιμορραγία: μια άγνωστη πτυχή ενός γνωστού προβλήματος

 

Τί σημαίνει “5G τροφές” και ποια η σχέση τους με την αιμορραγία;

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί άνθρωποι, αναζητώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, λαμβάνουν διάφορες ουσίες μεταξύ άλλων, βιταμίνες και βότανα. Πολλά από αυτά είναι γνωστά ήδη από την αρχαιότητα και έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση ασθενειών και προβλημάτων υγείας: για παράδειγμα είναι γνωστό ότι το αφέψημα χαμομηλιού κατευνάζει τη διάθεση και καταπολεμά τα προβλήματα αϋπνίας, καθώς έχει δράση ανάλογη των βενζοδιαζεπινών, ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως συστατικά ηρεμιστικών φαρμάκων.
Επίσης, πολλά βότανα και άλλες ουσίες έχουν εισέλθει πρόσφατα στη διατροφή μας και με την πολύ ελκυστική ονομασία “superfoods”, θεωρούνται πανάκεια για κάθε πρόβλημα υγείας. Εντούτοις, χρειάζεται μεγάλη προσοχή όσον αφορά στο ποια άτομα λαμβάνουν τις τροφές αυτές, σε ποια ποσότητα, καθώς και ποιες είναι οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειές τους, ή οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα. Παράδειγμα τέτοιο είναι οι σπόροι Chia, οι οποίοι ενώ είναι ωφέλιμοι σε σωστές ποσότητες, αφού περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, ασβέστιο και φώσφορο, εντούτοις κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα αν ληφθούν σε μεγάλη ποσότητα, γιατί κατακρατούν μεγάλη ποσότητα νερού (εώς 27 φορές το βάρος τους) και εκπτύσσονται με κίνδυνο απόφραξης της πεπτικής οδού.

 

5G aimorragia

 

Ένα σχετικό θέμα που χρειάζεται προσοχή είναι και η λήψη των λεγόμενων “5G τροφών“, δηλαδή των:

Garlic (σκόρδο)
Ginger (πιπερόριζα)
Ginkgo biloba (σαλιβουρία)
Ginseng (η ρίζα του φυτού Panax, από την ελληνική λέξη «πανάκεια» καθώς το θεωρούσαν φάρμακο για κάθε ασθένεια)
Grapeseed extract (εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού)

 

 

Μάλιστα, υπάρχει επίσημος κατάλογος από το Πανεπιστήμιο του Stanford στις Η.Π.Α., ο οποίος περιέχει φάρμακα, βιταμίνες και τις τροφές αυτές. Εκεί αναφέρεται ειδικά ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας που διατρέχουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις και συνεχίζουν να λαμβάνουν τις ουσίες αυτές. Όπως θα παρατηρήσει κανείς, εκτός από τα παραπάνω, καθώς και ορισμένα φάρμακα, στη συγκεκριμένη λίστα περιέχονται και άλλες τροφές, με πιο χαρακτηριστικές τις παρακάτω:

– Κουρκουμάς (turmeric)
– Κύμινο (cumin)
– Αχοένιο (ajoene)
– Σημύδα (birch bark)
– Τσίλι (red hot chili pepper ή cayenne pepper)
– Έλαιο νυχτολούλουδου (primrose oil)
– Χρυσάνθεμο (feverfew)
– Γαϊδουράγκαθο (milk thistle)
– Μανιτάρια κινέζικα (Chinese black-tree fungus)
– Εκχύλισμα κρεμμυδιού (onion extract)
– Ω3-λιπαρά οξέα
– Βιταμίνες C & E

Συνιστάται η διακοπή της λήψης τους για τουλάχιστον 7 ημέρες προ ενός χειρουργείου, ενώ η επαναχορήγησή τους θα πρέπει να γίνεται 7 ημέρες μετά το χειρουργείο. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν χρησιμοποιούνται πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης Fast-Track, όπως στις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου (Fast-Track arthroplasty), καθώς ο στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των απωλειών αίματος και επομένως θα πρέπει να λαμβάνεται η σχετική μέριμνα.

 

[dt_sc_titled_box type=”info-box” bgcolor=”#4efcbc”]Χρειάζεται επομένως ενημέρωση και προσοχή στην κατανάλωση αυτών των τροφών και πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό, γιατί μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα αιμορραγίας, η αιτία της οποίας μπορεί να μην είναι εμφανής από την αρχή και να περιπλέξει την κλινική εικόνα του ασθενή.[/dt_sc_titled_box]

Επικοινωνία Επικοινωνία